Polyenergetische therapie

Polyenergetische therapie is een uitgebreide vorm van psychotherapie gestoeld op de meest werkzame aspecten uit zowel de klassieke psychotherapie als de moderne vormen zoals hypno- en regressietherapie, energiewerk, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en verbale en non-verbale communicatie. Het is een doelgerichte korte termijn therapie. Ook het veel besproken EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), onder andere voor angsten/fobieën en traumaverwerking, is onderdeel van de ter beschikking staande technieken.

In de therapie wordt de cliënt stap voor stap begeleid in het ontdekken van de kern die ten grondslag ligt aan het probleem, en er wordt inzicht verkregen in het eigen aandeel daarin. Zo stelt de therapie iemand in staat vanuit zijn kern te helen, nieuwe balans te vinden en (weer) leider van eigen lichaam en geest te worden.Waarvoor is polyenergetische therapie bedoeld?


Duizenden jaren geleden stroomde de rivier de Nijl al door het dorre Egypte. Tijdens de regenperiode trad de rivier buiten zijn oevers en als het water weer terug trok liet zij een rijke laag slib achter. Zo ontstonden nederzettingen langs de Nijl omdat de mens van de rijke grond kon profiteren.

Waar mensen bij elkaar zijn, komt kennis bij elkaar en is deze in staat te groeien: "die weet weer dit en die weet weer dat en als we dat nou eens samen zó.......".

Zo leerde men om de waterloop van de Nijl te manipuleren en ontstonden er veel grotere stukken vruchtbare grond. Egypte ontwikkelde zich tot een land met een zeer hoge beschaving.Dit vermogen en de drang om de omgeving te manipuleren om tot iets mooiers, beters of hogers te komen, zit in ieder mens en wordt dagelijks gedaan. We zijn voortdurend bezig onze omgeving aan onze wensen aan te passen, of we zijn bezig onszelf aan de omgeving aan te passen, vanuit een positieve bedoeling. Hierdoor groeien we, niet zozeer lichamelijk, maar vooral geestelijk: we streven naar geluk of tevredenheid.

Toch kun je hierdoor uit balans raken: als het aanpassen naar de ene of de andere kant te groot is of als het niet overeenstemt met wie je bent of wat je eigenlijk zou willen. Wanneer dat te lang duurt kan dat tot de meest uiteenlopende klachten leiden, zoals angsten, pijnen, hyperventilatie, hoofdpijn, rugpijn, burnout, enz.Het leven stróómt, net als de rivier de Nijl. En op het slib wat achter blijft groeit wat het leven gebracht heeft. Soms is dat verdriet en soms is dat vreugde. Het is je voedingsbodem. Er kunnen perioden in je leven zijn dat je het hoofd naar beneden laat hangen en dat je wel kunt janken om wat het leven je allemaal gebracht heeft. Maar het is ook normaal dat je hoofd weer omhoog komt, dat je krachten vindt in diezelfde bodem en dat je weer in blijdschap naar het licht groeit.Als dat niet (meer) zo vanzelfsprekend is, of als je voelt dat er blokkades zitten in jouw levensstroom, kan polyenergetische therapie uitkomst bieden.